Att äta och må fint.

Alla är vi olika. Alla behöver vi olika mycket energi, vi tål inte alla samma saker och tycker inte att allt är gott. Så, vad ska man äta? Vi kan börja med en sak.

På grund av alla idealsträvanden (se trailern på Killing us softly om du inte redan gjort det) kan många känna krav och/eller ångest på hur den egna kroppen ska se ut. Det är vardagsmat i vår värld, sorgligt men sant.
   Om du puttar undan kraven ett litet tag och skiter i att magen verkar pluffsig, hur många centimeter du har runt midjan osv. Hur mår du då? Hur känns din kropp?
  Om du för en liten stund ignorerar tankar på utseendet och istället skriver ner hur du mår, hur mycket orkar du? hur mycket vill du orka? har du lätt för att koncentrera dig? blir du ofta yr? osv. Där börjar det. Mår du bra är nog det mesta bra! Är du yr, känner dig svag osv, kanske det kan vara skönt att ta sig en funderare på vad man äter. Och detta alltså för att må bra, inte för att få till en snygg kropp (du är snygg ändå).

Jag kan bara utgå ifrån mig själv och jag har ett tag haft en nyfikenhet för mat, i ett välmåendeperspektiv.
Vad krävs för att jag ska kunna må så bra som möjligt? Jag har läst mig igenom en del senaste åren och det är lika fascinerande ännu hur människor kan reagera så olika på vissa saker. Det jag vill säga är alltså att ingen diet (då pratar vi inte extrema, utan allt man äter överhuvudtaget) kan passa alla. Precis, där har vi det. Det som funkar för en behöver inte nödvändigtvis fungera för någon annan. 
  Man ska istället kika på råvaror, vad de innehåller och hur de hjälper och stjälper varandra för kroppen att ta hand om dem på bästa sätt. Äta det man själv mår bra av. För att kunna göra detta måste man vara öppen för saker och våga prova. Låter detta krångligt? Nah, behöver det inte vara! Börja smått och må bättre!

Jag tänker inte gå igenom vad jag äter exakt och vad jag undviker, som sagt, olika saker funkar för olika människor. Det finns också olika åsikter, en hel drös.. Så, gör det som passar dig! Och låt inget bli ett tvång, då blir det sällan bra.
 
Här är några lästips för dig som är nyfiken och vill ta hand om dig själv, kom ihåg att ta vissa texter med en nypa salt, allt är inte skrivet i sten. Dock är vissa också väldigt vettiga tycker jag.

Lästips:  
  - Att vara öppen för saker kan också vara att ifrågasätta den vardagsmat som finns på våra bord. Vissa mår dåligt av viss mat och kanske inte ens reflekterar över det, utan accepterar den uppblåsta magen osv. Läs Lingon & läppstift om du är nyfiken! Den finns på många bibliotek och kan köpas här. Den tar även upp nopoo, så varför inte ta två flugor i en smäll?
  - Hälsosidorna. Jag kikar där BARA för att se t.ex. vilka råvaror som har ett högt järninnehåll. Så, jag har inte läst allt som står där, men kika på om du är nyfiken!
 -  Vad som är superviktigt att få i sig kan man läsa här.
 
Är du intresserad av naturlig kost och hälsa så kan du bli medlem på Naturlig hälsa och kost på FB!

Ha det fint och kom ihåg: maten är en stor del av att välmåendet!
Kram på er!
/Ida


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Skönhetsskafferiet - Beautypantry

Skönhetsrutinerna direkt från skafferiet

RSS 2.0