Att känna till idealen och veta om att vår värld är vrickad.

Hej ni fina! 
 
Jag tänkte nu skriva ett inlägg om att känna till de ideal som hela tiden sluter om oss. Det gör mig sorgsen i själen att veta om alla de människor som drunknar i dessa osanna tavlor som media målar upp åt oss ständigt och som vi då efterfrågar hos oss själva och hos varandra. 
  Det.är.inte.dig.det.är.fel.på, utan faktiskt världen som är helt åt helvete och cyklar många gånger. Jag ska berätta hur. Ni kan börja med att se det här klippet, det är kort och värt tiden. Lovar, tusen gånger om! 

Det går inte att säga att man inte tar åt sig av det alla reklamer säger. Det är omöjligt att inte ta del av så länge ni inte bor i en stuga i en skog utan internet, tv och radio. Och ni läser ju det här, inte sant?  
 
Jag har sedan jag såg hela dokumentären (trailern som ni nyss sett, om ni inte sett den, se den nu) funderat på vad dessa reklamer vill säga oss, vad de vill sälja och varför. Det hela är ganska genomskinligt. Det är för att tjäna pengar. Få ihop stora jädra högar med pengar för att lura människor att nå den där toppen, det perfekta. Som inte ens finns.
  På köpet byggs idealen, mer och mer. Och ångesten ökar mer och mer. Det.är.så.jävla.sjukt. 

Många tycker det är onödigt att börja tjaffsa om att skyltdockorna är overkligt smala, att tjejer är nästintill nakna och rentutav utnyttjade sexobjekt och att killar ska ständigt leva upp till machostereotypen. Men om man då tänker en gång till. Vänta nu, varför mår jag dåligt? Varför kan inte hon väga si och så mycket? Varför kan inte han bära de där kläderna? Jo, idealen har vi där. 

Så, vad gör man åt detta? 
Bli medveten, var kritisk och mejla företagen, skolorna och prata om det! 
Och du, se ut precis som du vill och ge fan i dem som inte låter dig göra det. Och nej, du är varken ful eller för tjock. Att må bra, hörrni, det är det som räknas. 
 
Vill ni läsa mer kan ni bland annat kika hos genusfotografen, Ladydahmer, esteterier, Idealfighten och det finns säkert tusen andra som skriver om sånt här, så bara att googla! 

Nå, men Ida, varför i hela friden tar du upp detta i den här bloggen?
Jo, för att jag tycker det viktigaste i livet är att få må bra. Att känna att man duger som man är.
Jag anser att man ska få se ut som man vill; med eller utan hår under armarna eller på benen, kort eller långt hår, storlek 34 eller 52, osv.

Är det då fel att vilja vara smal?
Självklart inte, men man bör ifrågasätta varför man vill vissa saker. Vad bottnar det i? Är det för att kunna ha den minsta storleken på det där linnet, är det för att man inte känner sig fin, är det för att man känner sig utanför. Varför? Är det någon av de där orsakerna tycker jag att du ska få fundera lite var de tankarna kommer ifrån. Är det värt det? Är ångesten, smärtan, de jobbiga känslorna, faktiskt värt det? 

Nej. Fokusera istället på att må bra i din kropp. Hur den känns. Om du äter tillräckligt, dricker tillräckligt, rör på dig eller inte, sover tillräckligt, är utomhus eller inte osv. Helt enkelt: må bra! 

Men, den här bloggen handlar om skönhet och styling osv, hur går det ihop? 
Bara för att man inte följer idealen som ett tvång behöver det inte betyda att man inte får vilja göra sig "fin" alls (förstås är ni fina oavsett). Det är kul att piffa till sig, att få ha de där lockarna kvar efter ett tag, att experimentera med färger och smink, köpa härliga accesoarer och kläder, att fotografera och skapa bilder. Det är inte fel att bry sig om sitt utseénde eller vilja sminka sig, det som är felet är om man känner ett tvång utifrån. Återigen, gör sånt som får dig att må bra, inte för att du är "tvungen".

Och det är allt jag vill säga till er idag, att vad ni än vill uppnå, låt det inte bero på stora företags pengar och äckliga ideal. 

Tack och kram på er! 

Länkar till bloggar, instagram och FBgrupper!

Här kommer en lista på länkar till bloggar och instagramanvändare som tar upp Nopoo. För att göra det enklare har jag gjort länkarna direkt till kategorierna eller etiketterna Nopoo. För dem som jag inte funnit någon kategori för har jag bara lagt in blogglänken och så får man leta på egen hand. Så, här har ni en drös med härliga inlägg om bättre kroppsvård! 

Bloggar:
Emma Granath
Emmy Arvidsson: Hår och hud
Enbart hår
Evelinas Ekologiska
Fickledecisions
Fresh Picked Beauty
Hildablue & Hildablue recipes
June's abstracts: Hår och hud.  
Lady Dahmer
Mantilda: Hår, hud och WO
Matches your eyes
Minaallajag: Gamla bloggen och nya bloggen
Myllas mer kreativa sida
Natural beautytalk
No poo and cosmetic
Nopooguiden
Prinsmos
Printing down
Sagogrynet
Skogshuldran
Tantlullens
Thatiger 
Trix & Ekofix
Ystra goes nopoo 
Äidu: Balsammetoden och No poo

Instagram: 
Emeliesnopoo
Hildablue
Pjamasfrida
Tildastrixochfix
Yaelouki

Facebookgrupper: 
No 'Poo - Vi som inte använder schampo: Första och största gruppen. 
No 'Poo - sluten grupp: För frågor man inte vill att alla ska se i feeden. 
No poo - Gör det själv: För er alla som vill eller redan gör era egna produkter. 
No Poo - Naturligt smink: Smink, smink, smink utan skit förstås! 
Hardcore No Poo: För hardcore, rakt igenom, för dem som strävar ditåt! 
No 'poo Skåne: För nopooare i Skåne eller för dem som vill veta vad som händer där! 
No 'poo Finland: För nopooare i, eller för dem som har någon anknytning till, Finland.
Köp och sälj - No 'Poo: Byt, köp och sälj för nopooprodukter och ingredienser. 

Obs! Kan inte garantera att alla produkter osv på bloggarna är godkända, dubbelkolla alltid INCI! 
Går igenom bloggarna emellanåt och syns det inte ett blogginlägg om något nopoorelaterat på lång väg så tas länken bort.
 
Har ni förslag på länkar så kommentera gärna! :)

Skönhetsskafferiet - Beautypantry

Skönhetsrutinerna direkt från skafferiet

RSS 2.0