Play the song from the amusement park

 

Den här gången blev det:
- Tikeis ögonskuggor Charisma och Midnight. 
- Linfrögelé som mascara och till hår. (Ao, mitt hår är torrttorrt, men gelén tar verkligen fram lockarna superbra!)
- Rå rödbeta till läppar. (Fastnade lite för bra på de torra delarna som ni kan se). Ha alltså ingenting på läpparna innan applicering. 
 
En helt oredigerad bild: 


Ha en fin helg!
 

Kära rödbeta.

Råa rödbetor kan användas som smink. Till läppar och som rouge behöver man bara skära en bit och applicera med den. Inget annat! Prima va? Billigt är det också! Köp gärna ekologiska så slipper du en del läskiga bekämpningsmedel.
 
Här finns det ett klipp om hur man applicerar rougen (1:39-2:37).
 

Ha det fint!
/Ida

Presenttips till alla hjärtan.

Hej alla fina! 
Förra veckan värmde jag ihop presenter till alla hjärtans dag utefter ett recept i den här videon. 
Det är massagebarer, man kan helt enkelt använda dem vid massage eller som insmörjning
 Jag hade i: 
- Svenskt bivax
- Eko kallpressat kakaosmör
- Eko och rått sheasmör
- Kallpressad kokosolja
- Eko kakaonibs
- Torkade rosblad. I videon smälter hon allt i mikron, men jag gjorde det i vattenbad istället. Mindre riskfyllt (bivax kan börja brinna) och dessutom hälsosammare (är inget fan av de där värmevågorna..). 

Jag köpte stålfatet för tio kr på seconhand, tyckte det var himla smidigt med handtagen. För att inte bränna mig tryckte jag fast korkar som jag först skurit ett jack i. Sedan var det bara att smälta bivaxet i vattenbadet. Därefter lade jag i ingredienserna eftersom, utom kakaon och rosbladen. Hur mycket man ska ha i beror på hur mycket man ska göra, jag är en höftare och chansade lite efter videon


När allting smälter kan du under tiden fylla formarna du ska använda med kakonibs (jag hackade mina, eftersom de skulle bli så små) och rosblad (som jag krossade med fingrarna). Jag använde mig av en silikonform, det var det jag hade hemma. Egentligen ska man bara ha vatten i dessa, så vet inte om de tål värme egentligen. Så, det kan man tänka på! Kolla hur mycket era tål osv. 


Sen bör du röra om i den smälta blandningen, så att allt bivax inte hamnar i ett hjärta, kakaosmöret i ett annat osv. Häll sedan upp i formarna och låt dem svalna. Du kan lägga dem i kylskåpet några timmar om du vill. Sen är de klara! Jag slog in mina i cellofanpapper. Finns definitivt mer miljövänliga alternativ: glasburkar t.ex. 
 Om man nu vill göra de här men inte har allt hemma och det är lite tomt i plånboken?
Då tipsar jag om dessa ersättningar: 
- För bivax: annat vax, men bivax är relativt billigt och lätt att få tag i. Dyrt på hälsokost dock. Köp av lokal biodlare istället. Jag har själv beställt från Perssons bigårdar
- För kakaosmör: Smöret är rätt fast, jag tror det går att utesluta det helt, man kan istället ha mer biax om man vill ha de fastare. 
- För kokosolja: Den här oljan är fast, men smälter mot huden. Annan vegetabilisk olja: raps, oliv kan funka. För att hålla fastheten kan du ta lite mer bivax/kakaosmör. 
- Sheasmör, kakaonibs, rosblad: kan uteslutas. I videon använder hon kokosflingor också.
 
Förvara dem gärna i kylskåpet tills de ges bort :) 
Kom ihåg: Vissa pollenallergiker kan vara känsliga mot bivax. Nötallergiker kan vara känsliga mot sheasmör. 

Hildablue har skrivit ett supertipsinlägg för andra presenter till allahjärtansdag, kika här

Expermintera på nu och ha en fin vecka!
/Ida

Att äta och må fint.

Alla är vi olika. Alla behöver vi olika mycket energi, vi tål inte alla samma saker och tycker inte att allt är gott. Så, vad ska man äta? Vi kan börja med en sak.

På grund av alla idealsträvanden (se trailern på Killing us softly om du inte redan gjort det) kan många känna krav och/eller ångest på hur den egna kroppen ska se ut. Det är vardagsmat i vår värld, sorgligt men sant.
   Om du puttar undan kraven ett litet tag och skiter i att magen verkar pluffsig, hur många centimeter du har runt midjan osv. Hur mår du då? Hur känns din kropp?
  Om du för en liten stund ignorerar tankar på utseendet och istället skriver ner hur du mår, hur mycket orkar du? hur mycket vill du orka? har du lätt för att koncentrera dig? blir du ofta yr? osv. Där börjar det. Mår du bra är nog det mesta bra! Är du yr, känner dig svag osv, kanske det kan vara skönt att ta sig en funderare på vad man äter. Och detta alltså för att må bra, inte för att få till en snygg kropp (du är snygg ändå).

Jag kan bara utgå ifrån mig själv och jag har ett tag haft en nyfikenhet för mat, i ett välmåendeperspektiv.
Vad krävs för att jag ska kunna må så bra som möjligt? Jag har läst mig igenom en del senaste åren och det är lika fascinerande ännu hur människor kan reagera så olika på vissa saker. Det jag vill säga är alltså att ingen diet (då pratar vi inte extrema, utan allt man äter överhuvudtaget) kan passa alla. Precis, där har vi det. Det som funkar för en behöver inte nödvändigtvis fungera för någon annan. 
  Man ska istället kika på råvaror, vad de innehåller och hur de hjälper och stjälper varandra för kroppen att ta hand om dem på bästa sätt. Äta det man själv mår bra av. För att kunna göra detta måste man vara öppen för saker och våga prova. Låter detta krångligt? Nah, behöver det inte vara! Börja smått och må bättre!

Jag tänker inte gå igenom vad jag äter exakt och vad jag undviker, som sagt, olika saker funkar för olika människor. Det finns också olika åsikter, en hel drös.. Så, gör det som passar dig! Och låt inget bli ett tvång, då blir det sällan bra.
 
Här är några lästips för dig som är nyfiken och vill ta hand om dig själv, kom ihåg att ta vissa texter med en nypa salt, allt är inte skrivet i sten. Dock är vissa också väldigt vettiga tycker jag.

Lästips:  
  - Att vara öppen för saker kan också vara att ifrågasätta den vardagsmat som finns på våra bord. Vissa mår dåligt av viss mat och kanske inte ens reflekterar över det, utan accepterar den uppblåsta magen osv. Läs Lingon & läppstift om du är nyfiken! Den finns på många bibliotek och kan köpas här. Den tar även upp nopoo, så varför inte ta två flugor i en smäll?
  - Hälsosidorna. Jag kikar där BARA för att se t.ex. vilka råvaror som har ett högt järninnehåll. Så, jag har inte läst allt som står där, men kika på om du är nyfiken!
 -  Vad som är superviktigt att få i sig kan man läsa här.
 
Är du intresserad av naturlig kost och hälsa så kan du bli medlem på Naturlig hälsa och kost på FB!

Ha det fint och kom ihåg: maten är en stor del av att välmåendet!
Kram på er!
/Ida

Roses in my wintergarden

Beställde prover från Tikei för några veckor sedan. Hört mycket gott om dem och även en del ris. Men, nå, värt att prova när det bara kostar en tia styck.
 
Kort och gott:
- Himla drygt! Jag köpte fem prover och de lär räcka i evigheter, särskilt med tanke på att jag aldrig sminkar mig.
- Tror jag råkade få lite i ögat, vilket inte var det skönaste, men annars märkte jag inte av någon irritation. 
- Höll hela dagen trots två timmars dansträning på kvällen.
- Det var lätt att få bort med bara varmt vatten och en microfiberhandduk.
 
Jag använde mig alltså inte av särskilt mycket alls, utan yttepyttelite. Dessa var: Charisma, Midnight och Devine. Inget annat, förutom att jag smörjde in ansiktet innan med litelite sheasmör.

 
Vänster: Charisma och Devine. Höger: Midnight och Devine. (ville prova alla)Ha en fin helg!
 

Skönhetsskafferiet - Beautypantry

Skönhetsrutinerna direkt från skafferiet

RSS 2.0